Akciğer Hastalıklarında Beslenme Tedavisi
- Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketimi vücutta karbondioksit miktarını arttırarak akciğere daha fazla yük getirir. Pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Yağlı kuruyemişler, zeytin, bitkisel sıvı yağlar, Süt, yoğurt, peynir, et, tavuk, balık, yumurta gibi yağ oranı yüksek yiyecekler tercih edilmelidir.
- Diyet kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu minerallerden zengin besinler :
• Süt, yoğurt, ayran, peynir • Nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller • Meyveler ( özellikle kurutulmuş olanlar) • Et, tavuk, balık • Her türlü sebzeler ( özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar) • Kuruyemişler ( özellikle ceviz, fındık, badem)
- Sıvı tüketimi balgamı yumuşatır. Bu nedenle sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Kahve, kola, çay gibi kafein içeren içecekler vücutta su kaybına yol açar. Ayrıca balgam yoğunluğunu da arttırır.
- Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere azar azar ve sık sık yemek yenmelidir. Böylece mide çok dolmaz ve diyaframa daha az basınç uyguladığı için nefes almada sıkışmalar azalır.
- Gaz midenin şişmesine sebep olur. Diyaframa baskı yaparak solunumu güçleştirir. Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Brokoli, lahana, karnabahar, kereviz, biber, soğan, sarımsak, bulgur, süt gibi gaz yapıcı besinler öğünlerde az miktarda tüketilmeli, büyük bir porsiyon olarak tüketilmemelidir.